Tarja yrittää opetella kahden ammattilaisen (Ella ja Arto) skitsfreenisessä ohjauksessa wikittämään eli ymmärtämään nopeasti somessa.
1) Wikit ja tiedon luonne
2) Wikit opetuskäytössä
A. Tutustukaa Wikipediaan sekä johonkin wikialustaan (esim. Mediawiki, PBworks, Confluence, Wikispaces, Purot.net). Mitä mieltä olette luotettavuudesta ja siitä kuka tiedon omistaa? Kuka "tietää?" Kuka on oppija? Verratkaa myös näihin wikeihin: conservapedia.com ja Hikipedia
B. Millaiseen tietoon ja tiedonrakenteluprosessiin wikit tuntuvat parhaiten sopivan / wikejä käytetään? Antakaa esimerkkejä.
Myös sivusta http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_wiki_farms voi olla hyötyä 1-tehtävässä.
Tutustukaa alla olevista linkeistä löytyviin esimerkkeihin (ks erityisesti Sometus-wiki) ja vaikka oman oppilaitoksesi wikeihin.
A. Millainen pedagoginen lähestymistapa ja oppimisprosessi wikien kautta välittyy? Mikä on wikin rooli kokonaisuudessa?
B. Millainen ohjauksellinen rooli opettajalla / it-tuella arvioitte olevan ko. wikeissä? Limkittäkää käsittelemänne wikit sivullenne.

16.2.2012


RYHMÄTEHTÄVÄ 1

Wikistä kunnon pilveen

opepoksitr1.jpg
Wikit ja tiedon luonne

Conservapedia.com ~ Ällistyttävä sivusto! En ole tiennyt tälläisestä näin näkökulmaisen sivuston olemassaolosta. Omaa naiviuttani varmaankin. Hikipediaa kuitenkin pidän hauskana... Sekin omaa naiviuttani, että "karvat ei nouse pystyyn" niin helposti kun näkökulma verhottu huumoriin. - Tarja -

imagesCA7UDLJU.jpg Organisaatiowiki Confluence Kotisivu Wikipediasta suomenkielistä tietoa confluencestä Sen puolesta, jotta kyseessä on organisaatioille suunnattu työkalu, voisi olettaa luotettavuuden olevan vähintään kohtalainen. Myös erilaisiin käyttöoikeuksiin on ilmeisesti panostettu. Confluencen sivuilta oli nopeasti haasteellista löytää käyttöoikeusehtoja - kaiken datan keskeltä.


A) Kuten näissä sosiaalisen median välineissä on yleistä, myös Confluenceon yhteisöllinen väline, joka perustuu prosessimaiseen ajatteluun. Kaikki tietävät jotain ja kaikki voivat antaa panoksensa -> syntyy yhdessä oppien jotain uutta.
Tekijänoikeuksista on yleistä esim. Itä-Suomen yliopiston sivuilta löytyy tietoa internetissä olevan datan tekijänoikeuksista.

B) Confluence vaikuttaisi (maksullisena) ja monipuoliset (luulisin) käyttäjäoikeudet omaavana työkaluna suljettuun / puoliavoimeen organisaation tai yhteisön käyttöön sekä tiedostojen tallentamiseen (arkistointiinkin kenties?).


logo_pbworks[1].pngPBWorks: Tästä löytyy ilmainen ja maksullinen versio. Vapaa mainoksista. Maksulliset versiot PBWorkista (PBworks Classroom Edition, PBworks Campust edition) tuntuu luotettavalta ja siltä, että tieto on enemmän suojattua ja tekijä omistaa tämän tiedon paremmin. Kouluihin sopivassa versiossa on:

  • Class Resources - Publish class notes, PowerPoint lectures, schedules and policies; show off examples of great student work.
  • Group Projects - Build collaborative pages, start discussions and encourage comments.
  • Parent Outreach - Keep parents involved. Post assignments, key dates and volunteer lists. All available at home, from work, or anywhere.
  • Student Portfolios - Give students their own page to post content, upload homework, and share their work.
  • Expand Horizons - Share and interact with other classrooms or groups, across town or around the world.


purot-twitter.jpg Purot.net ~suomalaisuus herättää ajatuksen luotettavuudesta ja sitä lisää luettelo päivitettävistä ominaisuuksista sekä yhteystiedot tunnettuun someihmiseen. Tuntuu helpolta aloitella hieman "somevastaisenkin" henkilön, sillä käyttäjälle luvataan mahdollisuus saada suomenkielistä ohjausta. Oman kokemukseni mukaan kysymyksiin reagoidaan myös nopeasti. Some/wikikieleenkin pääsee varmasti helposti sisään palvelun myötä, vaikka niinkuin aina, vaatii tekemistä ja kokeilemista. Olisi kiva, jos infosivuilta linkitettäisiin jotain esimerkkejä esim. opetuskäytössä käytettäviin purot.net -sivustoihin. Joiltain käyttäjiltä olen kuullut kommentteja "taipumattomuudesta", mutta konkreettisesti en tiedä mitä tarkoittaa.... Voisin ottaa käyttöön aloitelessani somettumista -varsinkin, jos en olisi jo tutustunut Wikispacesiin.

RYHMÄTEHTÄVÄ 2
Wikit opetuskäytössä ajatuksia
It-tuella ei ole samanlaista mahdollisuutta toimia wikispacesin kanssa, kun esimerkiksi Moodlen. It-tuki voi kuitenkin neuvoa: 'Miten liitetään video Wikispacesiin?' 'Kuinka lisään uuden sivun?'

Kuka tietää, kuka oppii?
Tuntuisi, että kaikki mukana olevat, kirjoittajat - ehkä opettaja jopa eniten... Mielestäni some-välineet yleensä oppimisen ymmärryksen ja vuorovaikutteisen palautteenannon kehittäjiä.

Miten tieto rakentuu? Tässä somettumisen vaiheessa: ope luo syötteitä, näkökulmia opiskeltavasta aiheesta, joista opiskelijat jäsentävät omaa oppimistaan -osaavatko pohtia sitä kirjallisesti. Parhaiten toimiessaan some/wikit oppimaan oppimisen tiedostamisen prosessi - asian oppimisen rinnalla.

Open rooli? Ohjaaja entistä enemmän tiedon rakenteiden äärelle johdattelija ja vallitsevan näkökulman opettaja, ehkä myös kyseenalaistaja


Ryhmätehtävä: Ohjaajan toiminta

Tekninen rooli:
Tekninen rooli korostuu, oppimisen ohjaajalta tarvitaan enemmän teknisiä valmiuksia ja erilaisten välineiden hallintaa. Tarvitaan enemmän teknisiä välineitä ja tukea niiden toimivuuden varmistamiseksi sekä ohjeistusta sekä välineiden käyttöön että tekijänoikeuksiin jne.

Sosiaalinen rooli:
Netissä voi olla aivan erilainen kuin "livenä". Esim. ryhmäytyminen ja toisiin tutustuminen voi olla vaikeampaa/helpompaa kuin livenä. Vaatii kuitenkin erityistä huomiota.

Pedagoginen rooli:
Ohjaajan merkitys verkko-opetuksessa on yhtä merkityksellinen kuin ennenkin.

Sisällöllinen rooli:
Sosiaalisessakin mediassa oppiminen ja siihen liittyvä sisältö on suunniteltava. Tosin SoMe luo uusia mahdollisuuksia ottaa opiskelijat mukaan sisällön tuottamiseen osana oppimisprosessia.

Hallinnollinen rooli:
Hallinnollinen rooli ei oikeastaan muutu.


Ryhmätehtävä 15.3.2012 - pohdintaa työkaluista

Google dokkarissa tajunnanvirtaa